Miten me reissataan?

Kamat. Matkassa mukana kulkee rinkka, reppu ja “käsilaukku”. Reppu toimii hyvin päiväreissuilla, ja käsilaukku roikkuu olalla lähes kokoajan. Käsilaukussa aina mukana käsidesi, savetteja, lääkkeitä ja paikallisilla sim-korteilla varustetut rämäpuhelimet (tuttavallisemmin ‘viidakkopuhelimet’). Tämän reissun ehdottomiksi must-tavaroiksi on muodostunut korvatulpat, kuulokkeet, ylimääräinen kangaskassi, maitohappobakteerit, rinkan flightbagi, multiple entry viisumi, jeesusteippi, joka tarvittaessa korjaa jopa särkyneen sydämen, ja huivi, joka toimii mm. lämmikkeenä, silmälappuina, pimennysverhoina jesariin yhdistettynä ja hiuskoristeena. Mukana kulkee myös melko kattava repertuaari lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Löhöpäivien pelastajiksi on muodostunut tv-kaistatunnarit (nimim. uusia Twin Peaks ja Sinkkis jaksoja odotellen…), hyvä musiikki, tetris ja yökkärit. Rinkkamme ovat selvästi laihdutuskuurilla, sillä ne tuntuu painavan kokoajan vähemmän, vaikka tuliaisia ja muita shoppailuja on kertynyt salakavalasti matkan varrelta. Mikähän niiden salaisuus on?

Safka. Reissusta on tullut aikamoinen kulinaristinen seikkailu kokkikursseineen kaikkineen. Pääasiassa syömme vietnamilaisia herkkuja, mutta irtiottoina välillä intialainen ja länkkäriruoka. Satunnaisia suklaapatukoita yömyöhään sängyssä syötäviksi. Raflat bongataan usein Tripadvisorista tai tuttujen suosituksista. Suurimmat hutilyönnit on helppo minimoida maalaisjärjellä, mutta niitäkin sattuu silloin tällöin. Esim. paljon kehutun vietnamilaisen kahvin ansiosta olemme olleet jo kaksi kertaa melko rajusti kipeinä.

Totuudenmukaista mainontaa, kerrankin!

Totuudenmukaista mainontaa, kerrankin!

Liikkuminen.  Siirtymisen koittaessa rinkan pakkaaminen kestää tässä vaiheessa reissua enää muutaman hyvän pakkausbiisin verran (lemppareina ehkä The Melodicin On My Way tai Charles Bradleyn The World Is Going Up In Flames). Paikasta toiseen siirtyminen täysvarustus päällä käy usein paikallisbusseilla. Niillä kulkeminen on halpaa ja matkan varrella on lähes poikkeuksetta upeita maisemia. Bonuksena vielä se, että pääkin pysyy matkassa, eikä niin helposti unohda missä päin Vietnamia sitä ollaan. Nyt kun majapaikat ovat loppureissusta vaihtuneet tiuhempaan tahtiin, ajan- ja paikantaju on välillä ollut vähän hakusessa. Vietnamin ollessa erittäin pitkulainen maa, pisimmät välimatkat (esim. Saigon – Hanoi) kestäisi bussilla n. 27h, joten ne menemme suosiolla lentäen. Kaupunkien sisällä kuljemme pääosin kävellen, ellei nälkäisyys tai ähkyisyys vaadi taksikuljetusta.

24h ruuhka-aika

24h ruuhka-aika

Mihin mennään. Sinne minne huvittaa. Alkumatkasta olimme työn puolesta sidottuina pääosin Saigoniin, mutta nyt töiden loppuessa suunniteltiin oma Vietnamin kiertomatka päähänpistojen, extempore lennonvarauksien ja jo Suomessa mehusteltujen oh-my-god-must-see-this kohteiden pohjalta. Näin saimmekin aikaan melko kompaktin ja toimivan Saigon-Hanoi-Halong Bay-Danang-Hoi An-Kambodza-Danang-Saigon-Hongkong reitin piirrettyä kartalle. Ja kyllä, Kambodza. Koska me ei voida olla näkemättä Angkor Watin temppeleitä kun kerta ollaan kivenheiton päässä. Tavallaan.

Henkinen hyvinvointi. Riippuu usein siitä, kuinka riskialtis päivän plääni on ollut (=mitä enemmän suunnittelee, sitä enemmän se voi kusta). Päätimme jo ennen reissua, että pidämme tarpeen tullen pienen debriefing palaverin. Nämä istunnot nimettiin tarkemmin ‘päivän 15-minuuttisiksi’, joissa aiheet vaihtelee reissusuunnitelmien teosta koti-ikävän purkuun ja reissufiilistelyistä miesasioihin. Usein hoidetaan bissen tai suklaan ääressä. Aikamääre nimestä huolimatta on joustava, saattaa kestää bissestä viiteen tuntiin.

joskus vedetään tyylilläkin

joskus vedetään tyylilläkin

Millaista on arkemme? Jonain aamuina unohdamme olevamme reissun päällä lainkaan, ja jonain aamuina sitä taas unohtaa että on ikinä Suomessa asunutkaan. Muutama(hko) aamu on alkanut ‘Good Morning Vietnaaaam’ -toitotuksilla ikkunasta. Aamusuihkut ovat aina yhtä yllättäviä, joskus vettä ei tule, sitä tulee liian vähän, sitä tulee liikaa, sitä tulee väärästä letkusta, sitä vuotaa katosta, se on liian kuumaa tai kylmää, se lainehtii tai se haisee viemäriltä. Näiden seikkojen mukaan annetaan arvosana aamusuihkun senpäiväiselle toimivuudelle, kuten myös arvioidaan yleisten käymälöiden siistiys/karmivuusaste (3:sta ylöspäin=ovi, 5:sta ylöspäin=jotain muuta kuin reikä maassa, 8:sta ylöspäin=vessapaperi). Aamupala usein syödään majapaikassa, ja se koostuu lähinnä lukemattomista kupeista teetä, vesimelonisiivuista ja paahtoleivästä. Satunnaiset juustoviipaleet ovat melkoista luksusta. Työpäivinä ilmestyttiin sovittuun paikkaan sovittuna aikana, ja toivottiin että sinä päivänä muutkin pitävät sovituista asioista kiinni. Vapaapäivinä tehdään tasan mitä huvittaa, kävellään ympäriinsä päättömästi, bongataan kivoja kahviloita, istutaan puistoissa, käydään uimassa, kirjoitetaan blogia, yms…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s